Az elmúlt év tíz legbefolyásosabb művésze

Az alábbi lista a 2013-as év legbefolyásosabb művészeit kívánja bemutatni, akik egy ecsetvonással, egy spray dobozzal, vagy egy gombra klikkelve megváltoztatták generációnk művészettel kapcsolatos elképzeléseit.

Hebru Brantley

Hebru Brantley

Photo courtesy of Kristie Kahns Photography

A 31 éves, chicagói születésű férfi az egyik legtöbbet emlegetett művész 2013-ban. Stílusára hatással van a popkultúra ikonjainak sokasága, a képregényhősök, a japán anime és olyan utcaművészek munkássága, mint amilyen Jean Michel Basquiat, Kaws és Keith Haring. Brantley vegyes technikával készült illusztrációinak gyakran a spray festék a legfőbb eleme, amelynek szerepe, hogy kontextusából kiemelve a könnyed rajzfilmszerű képet, egyfajta kritizáló nézőpont felvételére ösztönözön. Ez adja Brantley egyedi stílusát, és azonosítja őt, mint afro-futurista művész. Brantley az Art Basel kortárs művészeti vásáron mutatkozott be, ahol a híres rapénekes, Jay-Z 20.000 dollárt fizetett az egyik festményéért.

Hebru Brantley

URNY

URNY

Photo courtesy of URNY

A graffiti rendkívül versenyképes világában két művész Mike Baca, vagyis 2ESAE és Fernando Romero, másképp SKI erőiket egyesítve létrehozták az URNY közösséget, amelyhez több new yorki művész is csatlakozott. Az URNY filozófiájának alapja, a gyakran pusztítás következtében létrejövő alkotás, ezért átalakítja az utcai graffiti felfogást egy pozitív városi ipaművészetté.

URNY

Alexander Mijares

Alexander Mijares

Photo courtesy of Monochrome Effect

Alex Mijaresnek nagyon egyedi elképzelése van az egyén, és annak - környezete energiáját megváltoztató - jelenléte kapcsolatáról. A miami születésű művész tehetségesen ábrázolja az ember (főleg a nő) érzelmeit és vibráló eszenciáját. Mijares az élénk színek keverésével egy pszichedelikus, mégis elegáns stílust hoz létre. Festményeiről árad a csodálatos és titokzatos iránti szenvedélye, olyan beállítások, amelyek felszínre hozzák az emberi interakció szépségét.

Alexander Mijares

Kenny Scharf

Kenny Scharf

Photo courtesy of Arrested Motion

A munkásságát 1970-es évek New Yorkjában kezdő Scharf, rajzfilmbe illő karakterei bárhol azonnal felismerhetőek. Scharf az Aranykorból merít inspirációt, amikor a pop, az új hullám, a graffiti és a belvárosi művészet ütközőt. Művészetének eszközéül a spray festéket választotta, színes falfestményei ma is láthatóak miami Wynwood falain és stúdiójának közelében, PS1 Queensben. Scharf olyan neves márkákkal társult, mint Zara, Molvado, Jack Rogers és Kiehls.

Kenny Scharf

Ron English

Ron English

Photo courtesy of Ron English’s Popaganda

Mint napjaink egyik legtermékenyebb és legfelismerhetőbb művésze, Ron English elárasztotta a világot felejthetetlen képeivel, amelyek az utcákon, a múzeumokban, a mozikban, könyvekben és a televízióban is megjelentek. Ő alkotta meg a „POPaganda” kifejezést, ami alatt a szuperhős mitológiától a művészettörténeti totemekig, a magas és alacsony kultúra alapköveinek egyesítő névjegyét érti. Hatalmas számú, folyamatosan növekvő, eredeti karaktereinek arzenáljában megtalálható MC Supersized, az elhízott gyorsétteremi kabala, amelyet a McDagadsz című amerikai dokumentumfilm tett híressé. Abraham Obama Amerika 16-ik és 44-ik elnökének fúziójáról készült képe, amelyet széles körben tárgyalt a média, közvetlenül befolyásolta a 2008-as választásokat. English nagyszerűen egyesíti a lenyűgöző látványt a harapósan humoros felszín alatti üzenettel.

Ron English

Liquen

Liquen

Photo courtesy of The Wynwood Walls

Liqen Spanyolország egyik iparvárosában, Vigoban nőtt fel. Olyan képregények inspirálták, amelyeket szívesen olvasott, és már nagyon fiatal korától fogva lenyűgözte a graffiti. Munkásságát ma az állatok világa, különösen a föld mélyén élő lények és környezetük inspirálja. A Liqen álnév, amely egy alga és egy gombaféle nevének összemosásából jön, sociobiológiai érdeklődését kívánja tükrözni. Liquen olyan fajok iránt érdeklődik, amelyek első ránézésre furcsák, de olyan egyedülálló tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy évszázadokon át tartó szunnyadás után is újjászülessenek.

Liquen

Austyn Weiner

Austyn Weiner

Photo courtesy of Huffington Post

Austyn Weiner miami születésű művésznő igazi terméke környezetének. Briliáns alkotásai a miamiban található Ocean Drive negyed art deco színterét kívánják visszatükrözni. A sugárzó vonalak és élénk színek azonnal magával ragadják a nézőt. Weiner munkája során több médiumot is felhasznál, ideértve a festészetet, a nyomtatást, és a fényképészetet, amelyek segítségével a végső rétegig manipulálja alkotásait. Weiner munkáihoz felhasználja a popkultúra múzsáit, mint például Cara Delevinge, de nem fél sajátmagát sem alkotásai középpontjába állítani.

Austyn Weiner

Thang Chiew Ling

Thang Chiew Ling

Photo courtesy of Laughing Squid

A 24 éves malajziai grafikus, Tang Chiew Ling levelek felhasználásával készíti el képzeletbeli divatalakjait, amelyek megalkotásához saját kertje inspirálja. A tehetséges Ling bevallása szerint, munkájának kulcsa a hétköznapi tárgyak felhasználásával létrehozott egyszerű és szórakoztató művészet. Ling munkájának eredménye egy szokatlan, de elegáns, vegyes technikával készült rajzgyűjtemény.

Thang Chiew Ling

Pakpoom Silaphan

Pakpoom Silaphan

Photo courtesy of Dieter Perry

Pakpoom Silaphant olyan művészikonok munkái inspirálják, mint Andy Warhol és Salvador Dali. Silaphan munkáihoz vászonként elsősorban talált tárgyakat használ, legyen az régi reklámtábla, vagy egy tájföldön talált kokakólás fadoboz. Ezeknek a tárgyaknak a későbbi átdolgozásával a pop art friss értelmezéseit hozza létre, diskurzust elindítva a reklámok és a tömegfogyasztás hatásairól.

Pakpoom Silaphan

Sally Fuerst

Sally Fuerst

Photo courtesy of Sally Fuerst

Sally Jane Fuerst festményei bravúrosan kapcsolják össze a kortárs művészetet a klasszikussal.
A popkultúra által ihletett, a divat fényképezés stílusához közelítő, aprólékosan megmunkált festményei szép és magabiztos nőket ábrázolnak, akik szeszélyes kosztümökbe öltözve, mint például Batman és Robin, szivárványokkal, gumilabdákkal, Mickey Mouse lufikkal vagy éppenséggel óriási felfújható zebrával pózolnak. Fuerst megközelítése pimasz és humoros. Alakjai olyan készséggel és szorgalommal vannak elkészítve, hogy messziről akár fotó–realisztikusnak is tűnhetnek.

Sally FuerstForrás: elitedaily.com

Köszönet a fordításért!
Vera Ekho